Bitcoin’in 2008’de ortaya çıkışından bu yana, kripto para birimlerinin sayısı hızla artıyor. CoinMarketCap verilerine göre, şu an 9 bin 300’e yakın kripto para birimi bulunuyor. Ancak CoinGecko tarafından yapılan bir araştırma, son 8 yılda 7 bin 368 kripto para biriminin başarısız olduğunu gösteriyor.
Kripto para dünyasına ilk adımını atan Bitcoin’in ardından, birçok alternatif kripto para birimi ortaya çıktı. Ancak bu kripto para birimlerinin birçoğu geliştiriciler ve yatırımcılar tarafından terk edildi. CoinMarketCap’e göre, şu an aktif olarak listelenen kripto para birimlerinin sayısı 9 bin 295 olarak görünse de, CoinGecko’nun araştırmasına göre 2014’ten bu yana terk edilip “ölü” olarak adlandırılan kripto para birimlerinin sayısı 7 bin 368’e ulaşmış durumda.
Gate.io Türkiye Operasyon ve İş Geliştirme Direktörü Kutluhan Akçın, bu durumu şu sözlerle açıkladı: “Kripto para ekosistemi hızla genişliyor ve yeni teknolojiler geliştirme fırsatı sunuyor. Ancak bu hızlı büyüme, birçok kripto paranın zamanla unutulmasına yol açıyor.”
Her Yıl Yaklaşık Bin Kripto Para Birimi Başarısız Oluyor
CoinGecko’nun 2014-2022 yılları arasında yaptığı araştırmaya göre, son 8 yılda her yıl ortalama 947 kripto para birimi başarısız oldu. Bu analiz, platformda listelenen ve süreç içinde listelenmeyi kaybeden veya etkinliği sona eren kripto para birimlerine dayanıyor.
Kutluhan Akçın, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Platformlar, piyasanın sağlığını anlamak için önemli kaynaklardır. Örneğin, bazı kripto para birimleri listelerden çıkarılabilir çünkü belirli bir süre içinde işlem görmemiştir. Aynı zamanda bazı projeler, dolandırıcılık veya hile amaçlarıyla üretildiği için zaman içinde ortaya çıkabilir ve bu projeler ‘ölü’ kripto para birimleri olarak kabul edilir. Projelerin geliştiricilerinin topluluklarıyla iletişimde olması, geliştirmeler yapması ve yenilikleri duyurması da önemli bir kriterdir.”
2021, Ölü Kripto Para Birimlerinin Rekor Yılıydı
Kripto para piyasasında son yaşanan yükseliş dönemi olan boğa piyasasının Kasım 2020’de başladığını belirten Kutluhan Akçın, “Boğa piyasası dönemleri, yatırımcıların ilgisinin ve risk iştahının yüksek olduğu, ticaret hacminin arttığı dönemlerdir. Bu dönemlerde yeni projeler hızla geliştirilebilir. Örneğin 2021’de, 8 binden fazla kripto para birimi listelendi. Ancak aynı dönemde bu projelerin %40’ı devre dışı bırakıldı. 2021, ölü kripto para birimleri için bir rekor yıl olarak kayda geçti. Bu kripto paralar, internet sitelerine erişilemez hale geldi, sosyal medya ve topluluk ağlarında etkinlikleri durdu, ticaret hacmi oluşturamadı ve kripto para borsalarında işlem görmemeye başladılar” şeklinde konuştu.
Kutluhan Akçın, son olarak şunları söyledi: “Gate.io olarak, kripto paraların titiz bir şekilde değerlendirilmesine büyük önem veriyoruz. Yeni projelerin platformumuzda listelenmesi için geliştiricilerin kapsamlı bir başvuru sürecini geçmesi gerekiyor. Aynı süreci yeni blokzinciri projelerini desteklediğimiz ‘Startup’ programımızda da uyguluyoruz. Bu sayede kullanıcılarımıza güvenilir ve sağlam bir temel üzerine kurulu kripto para birimleri sunuyoruz.”