NASA’nın Perseverance gezgini, Mars’ta bir insanın üç saat boyunca hayatta kalabilmesi için yeterli miktarda (4,3 ons) solunabilir oksijen üretmeyi başardı, bu da uzay keşiflerinde bir dönüm noktası olarak kayda geçti.
Mars’a ilk inişini Şubat 2021’de gerçekleştiren Perseverance gezgini, Mars Yerinde Oksijen Kaynak Kullanımı Deneyi (MOXIE) adlı bir cihaz aracılığıyla karbondioksiti oksijene dönüştürerek bu önemli başarıya imza attı.
MOXIE, mikrodalga boyutundaki bir cihaz olarak gezgine eşlik etti ve Mars’ın atmosferinde bulunan karbondioksiti oksijene dönüştürerek bugüne kadar 4,3 ons (122 gram) oksijen üretti. Bu miktar, küçük bir köpeğin yaklaşık 10 saat boyunca soluduğu oksijene eşdeğerdir.
Bu çığır açan teknoloji, insanların Mars gibi yaşanmaz gezegenlerde hayatta kalabilme potansiyelini artırarak uzay keşiflerinde yeni kapılar açıyor. NASA’nın Uzay Teknoloji Misyon Direktörlüğü (STMD) teknoloji gösterileri direktörü Trudy Kortes, “MOXIE gibi devrim niteliğindeki teknolojilerin, gelecekteki keşif misyonları için yerel kaynakları kullanabilir hale gelmemize yardımcı olduğu için gurur duyuyoruz. Bu teknolojiyi gerçek dünya koşullarında başarıyla kullanarak, astronotların Mars’ta sürdürülebilir bir yaşam inşa etmeleri için önemli bir adım atmış bulunuyoruz.” şeklinde konuştu.
Mars’ta solunabilir oksijen üretimi, insanlı uzay seyahatleri ve uzayda yaşamın geleceği için umut vadeden bir adım olarak kabul ediliyor.