Çekimleri Lüleci Hendek Caddesi üzerinde bulunan Bohem Art Gallery’de gerçekleştirilen Eylül Aşkın’ın sunduğu Eylül Aşkın İle’nin bu bölümünün konuğu müzisyen Bora Gencer oldu. Geçtiğimiz kasım ayı sonunda Destek yayınlarından çıkan, babası İlham Gencer’in anısına kaleme aldığı “Duayen” isimli kitabını da ele aldığımız sohbetimizde kendisiyle müzik hayatını, Türkiye’de müzisyen olmayı, günümüz müzik sektörü hakkındaki görüşlerini ve gelecek projelerini konuştuk.
Bora Gencer’in Duayen isimli kitabını ilgili linkten edinebilirsiniz:
https://www.bkmkitap.com/duayen
“Müziğimle değil fiziğimle teklif aldım.”
Bir gün Halis Bütünley’in sanayide arabasına binmesi ve kendisine “Bekliyorum seni.” Deyip kartını vermesi ile ilk albüm teklifini alan Bora Gencer, Halis beyin daha sonra, “Eğer sana dikiz aynasından nasıl hayranlıkla baktığımı görseydin hakkımda çok başka türlü düşünebilirdin.” dediğini söyledi. Yakışıklılığı ve formda oluşuyla hala dikkat çeken Bora Gencer, ulusal ve uluslararası birçok müzik yarışmasında derece almış başarılı bir müzisyen olmasına karşılık, pop müziğe geçişinde fiziksel görünümünün müzisyen kimliğinin önüne geçtiğini belirterek, “Müziğimle değil, fiziğimle teklif aldım.” dedi.
“En çok abimi ekol olarak benimsedim.”
Türkiye’nin önemli değerlerinden müzisyen ve caz piyanisti İlham Gencer’in oğlu olan Bora Gencer, “Abim şu anda Türkiye’de ismini duyduğumuz bir çok şarkıcının çok önünde bir şarkıcı ve müzisyen.” diyerek babası İlham Gencer’in ilk eşi Ayten Alpman’dan olan oğlu İlhan Gencer’e övgüler yağdırarak, “Batı müziğinde babamdan, Türkçe repertuarda da abimden etkilendim diyebilirim.” şeklinde konuştu.
“Elvedasız Şarkılar” Projesiyle Yurt Dışına Açılacak
Beşinci ve son olarak Marmaris’te sahnelenen, Türk müziğinin vefat etmiş büyük müzisyenlerinin ünlü müzisyenlerin yorumları ile anıldığı ve bilet gelirlerinin bir derneğe veya vakıfa bağışlandığı Bora Gencer projesi “Elvedasız Şarkılar” yurt dışına açılmaya hazırlanıyor. “Altıncısını yetiştiremezsem yedincisini uluslararası boyuta taşıyıp, hazır dünyamızın çivisi çıkmış durumdayken “we are the world” gibi bir şarkıyla dünyaya şiddetten uzak duralım, silahtan, savaştan, çocukları katletmekten mesajı vermek istiyorum. Dünya çapındaki şarkıcıların da kendi şarkılarıyla ve rahmetli olmuş dünya çapında şarkıcıların ederleriyle katılabileceği bir etkinlik düşünüyorum.” Şeklinde konuşarak, “Çünkü sanat her zaman siyasetin üstündedir.” beyanında bulundu. “Bugün dördüncü hükümetimizdeki içişleri bakanımız kimdi desek kimse hatırlamaz. Ama bir Michael Jackson, Freddy Mercury dediğin zaman veya Van Gogh dediğin zaman, Nazım Hikmet dediğin zaman herkes bilir bu isimleri.” dedi.
Babasıyla Alakalı Bir de Film Çekecek
Bora Gencer babasının hayatını bilinmeyenleriyle anlattığı yeni kitabı Duayen’den sonra yine babasının hayatını anlatacak bir de film hazırlığında olduğunu açıklayarak, “Babamın hayatını anlatan bir film çekilmesiyle alakalı Türk Sinema Genel Müdürlüğü ile görüşmeler içerisindeyim. Ünlü var, önemli var, değerli var. Babam çok değerli bir insandı.” Dedi.
“Doksanları çok özledik diyen insanlar birazcık sahtekarlık yapıyorlar.”
“Kendimi doksanlarda olduğumdan çok daha iyi görüyorum. Hem sesim oturdu, hem daha farklı bakıyorum müziğe.” Şeklinde konuşan Bora Gencer, doksanlar özlemini dile getiren x ve y kuşağına da sitemde bulunarak, “Yeni çıkmış, daha ortada olmayan bir insanın bir konserine gidip bilmem kaç bin lira verebiliyorlar ama doksanlara maddesel olarak çok ucuz bakıyorlar. O kadar seviyorsan o zaman desteklemen lazım doksanları. Sadece şarkısını dinliyorum, özledim demekle falan olmuyor bu işler.” dedi.