Uluslararası Dokuma Sanatçısı Fırat Neziroğlu’ndan unutulmayacak bir çağrı: “Bana Sahip Çık” Contemporary İstanbul’un 19. edisyonu, 24-27 Ekim tarihleri arasında Tershane İstanbul’un tarihi atmosferinde sanatseverlerle buluşuyor.
Bu yılın en dikkat çeken isimlerinden biri, uluslararası üne sahip dokuma sanatçısı Fırat Neziroğlu. Anadolu’nun kadim dokuma tekniklerini modern bir dille buluşturan Neziroğlu, “Bana Sahip Çık” teması altında sergileyeceği beş özel eseriyle C24 U Gallery ile izleyicilere sesleniyor.
Sanatçının bu eserleri, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan hayvanlara adanmış ve sanatın iyileştirici gücünü ortaya koyuyor. Türklerin Orta Asya steplerinden Osmanlı dönemine kadar uzanan hayvan sevgisi ve koruma geleneğine atıfta bulunan Neziroğlu, günümüzde hayvan hakları konusundaki duyarsızlığı ve kültürel erozyonu cesurca ele alıyor.
Bu güçlü tema, geçmişin değerlerini günümüze taşıyarak izleyicilere hem derin bir tarihsel bağ kurma fırsatı sunuyor hem de kaybolmaya yüz tutmuş doğa ve hayvan sevgisine dair önemli bir farkındalık yaratmayı hedefliyor. Fırat Neziroğlu, her bir dokuma eseriyle izleyicilerin kalplerine dokunmaya, yok edilen yaşamlar adına bir umut ışığı yakmaya hazırlanıyor.
C24U Gallery hakkında;
Uluslararası Dokuma Sanatçısı Fırat Neziroğlu’nu temsil eden C24 U Gallery, 2011 yılında Chelsea, New York’ta kurulan,çağdaş sanatı köklü sanatçılarla eşleştirerek çoğul bir programa vurgu yapan bir galeri olma özelliği ile öne çıkıyor. Dünya çapında önde gelen kurumsal koleksiyonlarda yer alan C24 U Gallery, bu yıl T1-05’de ziyaret edilebilir.
FIRAT NEZİROĞLU
Dokuma çalışmalarında, geleneksel dokuma resim tekniğine getirdiği ışık, gölge ve boşluk öğeleri ile çağdaş bir yaklaşım ile sergilemeye devam eden ve ismine patentli geliştirdiği bu teknik Dünya Çağdaş Sanatı içinde kendi ismiyle anılan sanatçı, dünya genelinde pek çok üniversitenin tekstil bölümünde kişisel dokuma tekniği derslerde anlatılmaktadır.Dünya genelinde pek çok tekstil topluluğu ve derneklerinde ‘Fırat Neziroğlu gibi Dokumak’ isimli atölyeler düzenlenmektedir.
Hayatı ve sanatı hakkında, İstanbul Teknik Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi ve Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitülerinde yazılan Yüksek Lisans Tezleri ile yaşarken akademik literatüre geçmiştir.
Bahçeşehir Üniversitesi için Güzel Sanatlar Fakültesi kurmak üzere çalışmaya başlamış ve Tekstil ve Moda Tasarım Bölümünü kurmuştur.
Eserlerinde, gündelik hayatında tanık olduğu gerçek hayat hikayelerini, duyguları ve hisleri yansıtır. Gerçekçi portreler dokur ve Anadolu Kiliminin anlamını günümüze taşırken ‘Göz göze bakışmak’ fikrini savunur.
Renk, doku ve formların yanı sıra geleneksel Anadolu dokuma tekniklerini ve yöresel lifleri kullanır.
25 yıldır Anadolu’yu gezmekte ve kaybolan kumaşları araştırmaktadır. Anadolu kumaşlarını ve tezgahlarını yeniden üretime geçirerek yöresel dokuyucularla bilgilerini paylaşmaktadır. Eski kumaşların yeniden eski üslupla dokunmalarını sağlamaktadır. Bu deneyimler sürecinde Anadolu Bilgeliğinden yararlanarak ürettiği kumaşlarla Anadolu Dokuma Haritası’nı oluşturmuş, Anadolu Tekstil Ağını kurmuştur. Bu temeller üzerinde Giysi Koleksiyonları hazırlamaya devam etmektedir.
Bilişim Vadisi Giyilebilir Teknolojiler Danışmanı olarak doğal liflerin biyolojik teknolojileri üzerine araştırmalarına devam etmektedir. Ulusal Kutup Kıyafetimizin ismini ve ana fikrini geliştirmiştir.
Sanatçı, karakteristik dokuma resim tekniğinin yanı sıra tekstil tekniği bilgilerinden yararlanarak keçe heykeller üretmekte, heykelde mükemmelliğe ulaşmak için eserlerini yün malzeme ile ikinci bir deri gibi şekillendirmektedir.
Fırat Neziroğlu, eserlerini ‘güncel sanat’ kategorisinde, kendi adına patentli eşsiz bir teknikle üretiyor. Böylece gittiği her ülkede büyük bir ilgi ve saygıyla karşılanıyor. Bu bağlamda hem ulusal hem de uluslararası ölçekte aldığı pek çok ödül bulunuyor.
Bilişim Vadisi Giyilebilir Teknolojiler Danışmanı olarak Türkiye’nin Kutuplarda toprak sahibi olabilmesi için üretilecek yeni giysinin Kumaş Danışmanlığını sürdürmektedir.
Kronoloji
2000 yılında Türkiye’de kumaş tasarım alanında ilk kez düzenlenen Fabrik Kumaş Tasarım Yarışması’nda iki ayrı çalışmasıyla 1.lik ve 2.lik ödülü aldı. Ardından İTHİB kumaş tasarım yarışmasında ödül aldı.
2010 yılında Dünyanın en önemli Lif Sanatı etkinliği olan Lozan Bienali için Pekin’e davet aldı.
2011 yılında Londra’da Dünyanın en büyük müzayede evi Sotheby’s de pek çok eseri satıldı.
2012 yılından itibaren Christie’s’de; dünyanın en prestijli müzayede evlerinden birinde eserleri satıldı ve Chiristie’s’e kapak olan tek Türk sanatçı oldu.
2015 yılında Fransa’da düzenlenen Apart Festivali kapsamında eserleri sergilendi.
2015 yılında Oslo’da Norveç Kraliyet Büyükelçiliği himayesinde video ve dokuma yerleştirme eserlerini sergiledi.
Contemporary Istanbul, 2015 yılında Neziroğlu’nun eseriyle basına duyuruldu.
2016 yılında Tayland Kraliçesi’ne Majestelerinin doğum günü kutlaması için özel bir kumaş dokumak üzere Tayland’a davet aldı. 2018 yılında Tayland Marka Elçisi seçildi.
2017 yılında Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani’ye bir sanat eseri dokumak üzere Katar’a davet aldı.
2018 yılında İngiltere’den gelen bir istek ile Queen Elizabeth’in bir portresini dokudu ve teslim etti.
2022 yılında İsveç Krallığı tarafından gelen özel bir davet ile eserlerini İsveç’te sergiledi.
Sanat Eserleri İngiltere – Harris&Erel Art, Portekiz Casa D’ell Arte, Amerika Hub Design, Avustralya The Main Gallery tarafından temsil edilmektedir.
2019 yılında Türkiye’nin zanaat belleği olan Olgunlaşma Enstitülerinin Danışma Kurulu’na seçildi ve 24 Olgunlaşma Enstitüsü’ne tasarım alanında danışmanlık yapmaya başladı.
2018 yılında New York Moda Haftası’na YEN koleksiyonuyla katıldı ve Anadolu’yu dünyaya tanıtmaya başladı.
Londra, İstanbul, Münih, New York, Paris’te “kumaş koleksiyonları”; Incheon, Washington, Hawai, New York, Kitakyoshu, Shangai, Tenjin, Bhonburi, Newdeli, Venedik, Buenos Aires, Como, Roma, Maniago, Singapur, Marakeş, Dubai, Oslo, Mexico City, Paris, Adelaide, Abu Dhabi’de “sanat eserleri” sergilendi.
Norveç Kraliyet Büyükelçiliği himayesinde Oslo’ya, Tayland Kraliçesi Sirikit’in doğum günü kutlamaları nedeniyle, Kraliçenin kendisine özel bir kumaş dokumak üzere Tayland’a, Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani’ye bir sanat eseri dokumak üzere Katar’a davet aldı. İngiltere’den gelen bir istek ile Ingiltere Kraliçesi Queen Elizabet’in bir portresini dokudu ve teslim etti. İsveç Krallığı tarafından gelen özel bir davet ile eserleri İsveç’te sergilendi.
Tayland Krallığı tarafından Tayland’ın marka elçisi seçildi.
Dünyanın en önemli lif sanatı etkinliği olan Lozan Bienaline davet aldı ve yine dünyanın en önemli müzayedelerinden Chiristie’s’e kapak oldu.
New York Fashion Week’de hazır giyim koleksiyonunu tanıttı.
Sanat eserleri New York C24 Galeri tarafından temsil edilmektedir.