Bağımsız sanat alanı Loft Art, beşinci sergisi “Bir Başka Hikâye” ile sanatseverlerle buluştu
Sergide Ayşe Gürkaş, Başak Güldürücü, Basako, Cihan Oral, Damla Yücebaş, Deniz Doğruyol, Deniz Yılmazlar | Karbon, Elif İlayda Bekdemir, Emre Aksu, QucorQ, Selin Akıcı Aral, Selin Çeliktaş, Su Alara Acerol, Tarık Dayan, Tuğba Akça ve Zeynep Tunçel Kahyaoğlu olmak üzere 16 bağımsız sanatçının eserleri yer alıyor.
Sergide ”Şiştim” heykeli ile katılım sağlayan ve eserini “Sansür ve toplumsal bellek kavramlarından yola çıktığım bu heykelimde, toplumsal ve kişisel tramvalarımız neticesinde dile getiremediğimiz her şeyi fanusları üfleyerek ifade edebildiğim, tanıklık ettiğimiz dönemin imgesel anlamda bendeki yansıması “Şiştim” heykeli, tek bir heykel iken zamanla çoğalan, çoğaldıkça fanusları da büyüyen…” şeklinde betimleyen Selin Aral ile yapmış olduğumuz röportajımızda sorduğumuz sorulara vermiş olduğu cevapları sizinle paylaşıyoruz.
Selin Aral’ın sanatçı kimliği hakkında kendinizi nasıl tanımlarsınız?
•Durmaksızın üreten ve öğrenen bir sanatçı olduğumu söyleyebilirim.
“Şiştim” eserinizin oluşum sürecinde ne gibi fikirler ve ilhamlar sizi yönlendirdi?
•Şiştim heykeli sansür ve toplumsal bellek kavramlarının üzerine yoğun olarak tartıştığımız bir dönemde ortaya çıktı. Sanata ve politik eleştiriye olan engellemeler, durmak bilmeyen ekolojik kıyım gibi gündelik yaşamımızı ve pratiklerimizi etkisi altına alan konular fanusların ortaya çıkmasındaki nedenlerdir.
Heykel sanatının sizde uyandırdığı duygular ve düşünceler nelerdir?
•Heykel, sanırım bir görme biçimi benim için. Çocukluğumda başlayıp sonrasında ve hayatımın her alanında devam eden bir üç boyutu zorlama hali. Kendimi kaybettiğim ancak çıkardığım her eserle tekrar tekrar kendimi bulduğum olma hali.
Sanatınızda kullandığınız malzemeler ve teknikler hakkında bilgi verir misiniz?
•Malzeme ve teknikte sınır olmamakla beraber, çoğu zaman figür, kavram ve biçime göre şekillense de benim için vazgeçilmez olan malzeme kildir. Kil bazen heykelin kendine dönüşürken bazen de ara malzeme olarak görevini tamamlar. Kil malzeme, gerek plastisitesi gerek bulunabilirliği ve maliyeti açısından çokca tercih ettiğim bir malzeme. Üç boyutta hangi malzeme ve teknik uyumlu çalışacaksa ona yönleniyorum. Son zamanlarda seramik ve polyester malzeme yoğun kullandığım iki enstrüman diyebilirim.
Sergi teması olan “Bir Başka Hikâye” ile ilgili düşünceleriniz nelerdir?
•Sergide olan tüm işlerin “bir başka hikaye” si var. Her eser kendi hikayesini anlatırken bi noktada hikayeler teknik, biçim, kavram ve renk seçimiyle aynı mekanda, bütünlük içersinde tek bir hikayeye dönüştü.
Gelecekteki projeleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
•Sırada sanat fuarları var, ardından uzun ve yoğun bir çalışma dönemiyle kişisel sergi hazırlığı.
“Şiştim” heykelinizin sanatseverler tarafından nasıl algılandığı hakkında düşünceleriniz nelerdir?
•Sergide aldığım tepkiler benim için çok besleyiciydi. Böyle bir beklentim olmamakla beraber, izleyicide genel olarak heykelin ismiyle fanusların anlattığı şeyin bi noktada anlamsal olarak buluştuğu kanısındayım.
Sanatınızda sosyal ve politik fikirlerin etkisi var mı?
•Aksi mümkün değil.
Sanatınızda yer alan birçok fanusun anlamı nedir?
•Fanus keyifli bir ifade aracı oldu benim için. Sansür ve beraberinde getirdiği hafıza sorunlarının toplumdaki ve dahi bireylerdeki yansımasını irdelediğim bir araç. Fanusların Şiştim heykeli ve seramik serisindeki anlamı aslında anlatamadığımız, susturulduğumuz herşeyi içine üflediğimiz balonlar.
Bağımsız sanat alanı olarak Loft Art’ın bir sanatçı açısından önemi nedir?
•Sanatçılar olarak galeri desteği hepimiz için önemli bir konu. İşbirliği yaptığımız galerinin “bağımsızlık” vurgusu yapması her iki tarafı da özgürleştiren bir durum. Loft Art bu anlamda keyifle çalıştığım bir galeri.
Sorularımıza vermiş olduğu cevaplar için Selin Aral’a teşekkür ederiz
-Türkiye Haber Portalı
Sanatçı Selin Aral ile röportaj / "Bir Başka Hikâye" sergisi#SelinAral #LoftArt #Sergi #Sanat Kıvanç Tatlıtuğ #BurcuÖzberk Gülben #SDTTR #SerenaySarikaya #DemetÖzdemir #zoren #GalatasaraylaVARIZ #EnginAkyürek https://t.co/GZAxCy3kVU –
— Türkiye Haber Portalı (@Turhapo) January 20, 2023